Italia Mia
Televisiekijken in ballingschap

Italia Mia geeft een beeld van het leven van Italiaanse vrouwen in Belgisch Limburg.
Zij kwamen naar België na de Tweede Wereldoorlog. Zij kwamen naar hun mannen, die kort tevoren in de Limburgse mijnen waren komen werken.

Veel aandacht was er voor hen nooit geweest. Hun mannen waren de mijnwerkers, zij zorgden voor het mannen en voor de kinderen. Zij leerden nooit of nauwelijks Nederlands. Hun kinderen en kleinkinderen werden Belg/Vlaming, met een dubbele verbondenheid.

Toen de kabeltelevisie in Limburg RAIUno op de buis bracht (eind jaren 80) heb ik een 100 tal oudere Italiaanse vrouwen geïnterviewd. Toen kregen ze voor het eerst in 40 jaar een dagelijkse verbinding met Italië, met de taal, met de beelden van rode daken en een blauwe hemel, met de cultuur en de varieté, spelletjes en quizzen. De vrouwen hebben mij graag hun leven, en belevenissen verteld.

Op basis van het boek en met mijn medewerking maakte BRTn twee televisiedocumentaires, voor het eerst uitgezonden in 1993: Arrivederci Italia, met een aflevering over de vrouwen (regisseur Cecilia Marichal) en een aflevering over de mannen (regisseur André Van De Vijver).


ISBN 90-334-2385-5 Michielsens, Magda (1991). Italia Mia. Televisiekijken in ballingschap. Leuven: Acco.